10 most used Nslookup commands

What is Nslookup?

First lets clarify what is Nslookup – it is a powerful network administration command-line tool, available for many of the popular computer operating systems for querying Domain Name System (DNS) to obtain domain names or IP addresses, mapping or for any other specific DNS Records.

 

DNS, records, nslookup

Here are the 10 most used command lines with nslookup that will help you to understand better your domain’s management:

 

1. How to find the A record of а domain.

Command line:
$ nslookup example.com

Output:
Server: 127.0.0.1
Address: 127.0.0.1#53

Non-authoritative answer:
Name: example.com
Address: 10.20.30.40


2. How to check the NS records of a domain.

Command line:
$nslookup -type=ns example.com

Output:
Server: 192.168.19.2
Address: 192.168.19.2#53

Non-authoritative answer:
example.com nameserver = ns1.nsexample.com.
example.com nameserver = ns2.nsexample.com.
example.com nameserver = ns3.nsexample.com.
example.com nameserver = ns4.nsexample.com.

Authoritative answers can be found from:
ns1.nsexample.com internet address = 1.2.3.4
ns2.nsexample.com internet address = 11.12.13.14
ns3.nsexample.com internet address = 110.120.130.140
ns4.nsexample.com internet address = 210.220.230.240


3. How to query the SOA record of a domain.

Command line:
$nslookup -type=soa example.com

Output:
Server: 192.168.19.2
Address: 192.168.19.2#53

Non-authoritative answer:
example.com
origin = ns1.nsexample.com.com
mail addr = noc.example.com
serial = 2015031401
refresh = 300
retry = 180
expire = 604800
minimum = 14400

Authoritative answers can be found from:
ns1.nsexample.com internet address = 10.20.30.40


4. How to find the MX records responsible for the email exchange.

Command line:
$ nslookup -query=mx example.com

Output:
Server: 127.0.0.1
Address: 127.0.0.1#53

example.com mail exchanger = 10 mx1.example.com.
example.com mail exchanger = 5 mx2.example.com.

Authoritative answers can be found from:
mx1.example.com internet address = 10.20.30.40
mx2.example.com internet address = 50.60.70.80


5. How to find all of the available DNS records of a domain.

Command line:
$ nslookup -type=any example.com

Output:
Server: 192.168.19.2
Address: 192.168.19.2#53

Non-authoritative answer:
Name: example.com
Address: 173.194.35.7
Name: example
Address: 173.194.35.8

example.com nameserver = ns1.nsexample.com.
example.com nameserver = ns2.nsexample.com.
example.com
origin = ns1.nsexampple.com.com
mail addr = noc.example.com
serial = 2015031401
refresh = 300
retry = 180
expire = 604800
minimum = 14400
example.com mail exchanger = 10 mx1.example.com.
example.com mail exchanger = 5 mx2.example.com.
example.com has AAAA address 20:20:20:20

Authoritative answers can be found from:
ns3.nsexample.com internet address = 110.120.130.140
ns4.nsexample.com internet address = 210.220.230.240


6. How to check the using of a specific DNS Server.

Command line:
$ nslookup example.com ns1.nsexample.com

Output:
Server: 209.132.186.218
Address: 209.132.186.218#53

Name: example.com
Address: 1.2.3.4


7. How to check the Reverse DNS Lookup.

Command line:
$ nslookup 10.20.30.40

Output:
Server: 192.168.19.2
Address: 192.168.19.2#53

Non-authoritative answer:
40.30.20.10.in-addr.arpa name = example.com.


8. How to change the port number for the connection.

Command line:
$ nslookup -port=56 example.com


9.How to change the timeout interval for a reply.

Command line:
$ nslookup -timeout=20 example.com


10. How to enable debug mode.

Command line:
$ nslookup -debug example.com

Output:
Server: 192.168.19.2
Address: 192.168.19.2#53

————
QUESTIONS:
example.com, type = A, class = IN
ANSWERS:
-> example.com
internet address = 1.2.3.4
ttl = 10
AUTHORITY RECORDS:
ADDITIONAL RECORDS:
————
Non-authoritative answer:
Name: example.com
Address: 1.2.3.4


Notes:

Authoritative answer – This is the answer that originates from the DNS Server which has the information about the zone file.
Non-autoritative answer – When a nameserver is not in the list for the domain you did a lookup on.
Different port – By default, the DNS servers use port 53.

Enjoy this article? Don't forget to share.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*